Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 6 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Studium těkavých látek čokolády v závislosti na geografickém původu kakaových bobů
Kubínová, Martina ; Kovalčík, Adriána (oponent) ; Vítová, Eva (vedoucí práce)
Tato diplomová práce je zaměřena na studium těkavých látek kakaových bobů z různých oblastí (Tanzanie, Haiti, Ekvádoru, Madagaskaru a Peru) a čokolád vyrobených z nich. Hlavním cílem bylo posoudit rozdíly mezi vzorky v závislosti na geografickém původu kakaových bobů. Zároveň byly analyzovány vzorky čokolád s různým obsahem kakaové sušiny (50%, 70% „bio“, 70%, 78%, 90%) a vzorek kakaového prášku z běžné tržní sítě. Těkavé látky byly identifikovány a semikvantifikovány pomocí metody HS-SPME-GC-MS. Celkem bylo ve vzorcích identifikováno 86 těkavých látek, podle charakteru vůně byly rozděleny do 7 skupin: nejpočetnější byly látky s ovocnými tóny (17), dále ořechové a čokoládové (16), neurčené (14), svíravé a kyselé (12), sladké a medové (10), zemité (9) a květinové (8). Analýzou hlavních komponent byla potvrzena rozdílnost těkavých látek kakaových bobů v závislosti na geografickém původu.
Vývoj metody pro stanovení kvalitativních ukazatelů kakaového prášku
Vránová, Petra ; Vítová, Eva (oponent) ; Vespalcová, Milena (vedoucí práce)
Teoretická část diplomové práce je zaměřena na stručnou botanickou charakterizaci kakaovníku pravého a jsou také uvedeny jeho nejznámější odrůdy. Dále je popsáno chemické složení kakaových bobů s důrazem na theobromin a kofein. Je zmíněna i technologie zpracování kakaových bobů na kakaovou hmotu a kakaový prášek, které jsou pak dále využívány potravinářském průmyslu. Součástí je také krátký popis legislativních požadavků vztahujících se ke kakau. V této části práce jsou také uvedeny dvě kapitoly věnované popisu instrumentace vysokoúčinné kapalinové chromatografie (HPLC) a optické emisní spektrometrie s indukčně vázaným plazmatem (ICP-OES). Experimentální část se zabývá analýzami kakaového prášku, kakaových bobů, kakaové hmoty a odpadní drti z kakaových bobů prodávané jako „čajová směs“. V uvedených surovinách bylo stanoveno celkem 10 legislativou doporučených parametrů, např. obsah kofeinu, theobrominu a sacharózy, obsah těžkých kovů a draslíku, obsah tuku a další. Nejvyšší obsah theobrominu byl stanoven v kakaovém prášku 178,363 mgl-1, kofeinu v kakaových bobech 16,096 mgl-1. Všechny analyzované vzorky obsahovaly dle očekávání malé množství sacharózy, nejvíce jí bylo nalezeno ve vzorcích čajové směsi jak u stanovení vzorku ve směsi voda:ethanol 84,069 mgl-1, tak v roztoku vzorku ve vodě 65,897 mgl-1.
Studium těkavých látek čokolády v závislosti na geografickém původu kakaových bobů
Kubínová, Martina ; Kovalčík, Adriána (oponent) ; Vítová, Eva (vedoucí práce)
Tato diplomová práce je zaměřena na studium těkavých látek kakaových bobů z různých oblastí (Tanzanie, Haiti, Ekvádoru, Madagaskaru a Peru) a čokolád vyrobených z nich. Hlavním cílem bylo posoudit rozdíly mezi vzorky v závislosti na geografickém původu kakaových bobů. Zároveň byly analyzovány vzorky čokolád s různým obsahem kakaové sušiny (50%, 70% „bio“, 70%, 78%, 90%) a vzorek kakaového prášku z běžné tržní sítě. Těkavé látky byly identifikovány a semikvantifikovány pomocí metody HS-SPME-GC-MS. Celkem bylo ve vzorcích identifikováno 86 těkavých látek, podle charakteru vůně byly rozděleny do 7 skupin: nejpočetnější byly látky s ovocnými tóny (17), dále ořechové a čokoládové (16), neurčené (14), svíravé a kyselé (12), sladké a medové (10), zemité (9) a květinové (8). Analýzou hlavních komponent byla potvrzena rozdílnost těkavých látek kakaových bobů v závislosti na geografickém původu.
Vývoj metody pro stanovení kvalitativních ukazatelů kakaového prášku
Vránová, Petra ; Vítová, Eva (oponent) ; Vespalcová, Milena (vedoucí práce)
Teoretická část diplomové práce je zaměřena na stručnou botanickou charakterizaci kakaovníku pravého a jsou také uvedeny jeho nejznámější odrůdy. Dále je popsáno chemické složení kakaových bobů s důrazem na theobromin a kofein. Je zmíněna i technologie zpracování kakaových bobů na kakaovou hmotu a kakaový prášek, které jsou pak dále využívány potravinářském průmyslu. Součástí je také krátký popis legislativních požadavků vztahujících se ke kakau. V této části práce jsou také uvedeny dvě kapitoly věnované popisu instrumentace vysokoúčinné kapalinové chromatografie (HPLC) a optické emisní spektrometrie s indukčně vázaným plazmatem (ICP-OES). Experimentální část se zabývá analýzami kakaového prášku, kakaových bobů, kakaové hmoty a odpadní drti z kakaových bobů prodávané jako „čajová směs“. V uvedených surovinách bylo stanoveno celkem 10 legislativou doporučených parametrů, např. obsah kofeinu, theobrominu a sacharózy, obsah těžkých kovů a draslíku, obsah tuku a další. Nejvyšší obsah theobrominu byl stanoven v kakaovém prášku 178,363 mgl-1, kofeinu v kakaových bobech 16,096 mgl-1. Všechny analyzované vzorky obsahovaly dle očekávání malé množství sacharózy, nejvíce jí bylo nalezeno ve vzorcích čajové směsi jak u stanovení vzorku ve směsi voda:ethanol 84,069 mgl-1, tak v roztoku vzorku ve vodě 65,897 mgl-1.
Impact of agroforestry on dragonflies diversity
Kajzrová, Soňa ; Lojka, Bohdan (vedoucí práce)
Tropické deštné lesy na celém světě trpí odlesňováním, což je způsobeno především činností drobných zemědělců. Tito zemědělci z velké části využívají metody žďárového zemědělství pro vznik nových usedlostí. V oblasti vlhkých tropů jsou široce rozšířeny agrolesnické systémy, které mají značný potenciál pro zvýšení produktivity zemědělských systémů a udržení nepřetržité rostlinné produkce, často jsou propagovaný jako jeden z nejvíce šetrných zemědělských způsobů pro životní prostředí v rozvojových oblastech. Agrolesnicky pěstované kakao (Theobroma cacao) se pěstuje v zastínění stromů v kombinaci s vytrvalými a jednoletými plodinami, které jsou významným zdrojem příjmů pro drobné zemědělce. Prezentovaný výzkum bude primárně zaměřen na řád vážky (Odonata) patřící do skupiny bezobratlých živočichů vázaných na sladkovodní biotopy. Vážky jsou běžně používány jako ekologické indikátory těchto ekosystémů. Hlavním cílem práce je posoudit jednotlivé ekosystémy z hlediska jejich vlivu na biodiverzitu vážek (Odonata) a to v primárním a sekundárním lese, v agrolesnicky pěstované kakaové plantáži a žďárovém zemědělství v tropické Africe. Předpokládáme, že druhová bohatost a rozmanitost vážek bude klesat s narušením ekosystémů, podle gradientu změny ve využívání půdy. Pro zjištění fytogeografických vztahů mezi sledovanými druhy bude použita analýza mitochondriální 12S RNA.
Světová produkce a světový trh kakaa
Pokorná, Iveta ; Jiránková, Martina (vedoucí práce) ; Horák, Jiří (oponent)
Tato bakalářská práce se zabývá světovým trhem s kakaovými boby. Cílem práce je zanalyzovat světovou produkci a nejvýznamnější producentské země a zachytit hlavní obchodní toky s touto komoditou. Práce je rozdělena do tří vzájemně propojených částí. První kapitola je věnována obecné charakteristice a historii pěstování kakaovníku. Druhá kapitola zachycuje množství produkce v jednotlivých oblastech pěstování v druhé polovině dvacátého století a zároveň pojednává o obchodních vztazích mezi producenty a spotřebiteli. V poslední kapitole je nastíněna problematika fair trade na konkrétním příkladu kakaa

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.